Райската ябълка (Божествен плод) /pərˈsɪmən/ е годен за консумация плод от

...
Райската ябълка (Божествен плод) /pərˈsɪmən/ е годен за консумация плод от
Коментари Харесай

Райската ябълка: Ползи, хранителни факти и как се яде

Райската ябълка (Божествен плод) / p ər ˈ s ɪ m ə n / е кадърен за консумация плод от разнообразни типове дървета от рода Diospyros , което значи „ възвишен огън “.

Плодовете са с формата на домат и диаметър 5–8 см, оранжев цвят и сладостен усет.

Родината на този плод е Китай и Япония, където е националният плод и се отглежда от хиляди години.

Съществуват стотици типове, само че най-широко култивираната от тях е ориенталската Райска ябълка, Diospyros kaki.

Някои изгоди за здравето от райска ябълка включват възстановяване на здравето на сърцето, кожата и зрението.

Освен това те оказват помощ за попречване на болести като диабет и сърдечни болести.

Хранителна информация

Райските ябълки са цялостни с положително количество хранителни субстанции.

100 грама райска ябълка съдържа: ( 1 )

  • Райска ябълка калории: 70 kcal
  • Въглехидрати: 18,6 гр
  • Протеин: 0,6 гр
  • Мазнини: 0,2 гр
  • Фибри: 3,6 гр

Витамини и минерали

Райските ябълки също съдържат рационални количества витамини и минерали.

  • Витамин А: 489 мг
  • Фолат: 8 мкг
  • Витамин C: 7,5 мг
  • Магнезий: 9 мг
  • Желязо: 0.15 мг
  • Калций: 8 мг
  • Витамин B6: 0,1 мг
  • Калий: 161 мг
  • Фосфор: 17 мг
  • Цинк: 0,1 мг

В една райска ябълка се съдържа над половината от целесъобразното количество витамин А и съдържа необятен набор от растителни съединения. ( 2 ) ( 3 )

Ползи за здравето от Райска ябълка

Райските ябълки съдържат потребни растителни съединения, витамини и минерали.

1. Подобрява здравето на сърцето

Райските ябълки съдържат разнообразни биоактивни молекули. Антоцианинът, бета каротинът, флавоноидите, танинова киселина и витамин С са антиоксиданти. Те се съдържат във високи количества в Райската ябълка.

Тези антиоксиданти спомагат за по-доброто здраве на сърцето и кръвообращението.

Освен това те понижават вредите, породени от типовете свободни радикали. В резултат на това те предотвратяват окислителното увреждане. Следователно, това може да понижи риска от хронични сърдечни болести като хипертония и инсулт.

Една от водещите аргументи за сърдечни болести са високите равнища на холестерол. Нездравословният холестерол се назовава LDL холестерол. Когато има високи равнища на LDL, той може да се натрупва в сърцето, артериите и черния дроб. Следователно това може да аргументи доста болести с течение на времето. В последна сметка това може да докара до хипертония, атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Едно изследване показва как антиоксидантите защищават тялото от доста сърдечни болести. Освен това антиоксидантите понижават количеството на неприятния холестерол в тялото. Те оказват помощ на тялото да изкорени LDL холестерола. Антиоксидантите вършат това, като карат макрофагите или имунните кафези да поемат тези LDL холестеролни молекули и да ги разграждат. ( 2 )

Друго проучване демонстрира, че постоянното ястие на Райска ябълка понижава кръвното налягане при пациенти, страдащи от хипертония.  ( 3 )

Освен това таниновата киселина също по този начин предизвиква производството на късоверижни мастни киселини. Тези късоверижни мастни киселини предотвратяват образуването на холестерол в черния дроб. Фибрите, присъстващи в Райската ябълка, се комбинират с LDL холестерол в червата. Те го управляват от пътешестване до кръвта и оказват помощ на тялото да го отдели.

Освен това, високите количества калий в Райската ябълка оказват помощ за кръвообращението. Следователно това може да понижи риска от хипертония или високо кръвно налягане.

2. Здравето на очите

100 г Райска ябълка съдържат 32% от целесъобразния дневен банкет на Витамин А. Витамин А оказва помощ за поддържане и възстановяване на зрението. Той оказва помощ за производството на протеин, наименуван родопсин в. Родопсинът ви разрешава да виждате в тъмното.

Също по този начин витамин А е нужен за вярното действие на родопсина. Проучванията демонстрират, че витамин А също по този начин предотвратява нарушавания на зрението като катаракта. ( 4 )

Освен това свободните радикали могат да причинят клетъчно увреждане в окото и близките тъкани.

Ето за какво, с цел да предотвратите това, човек би трябвало да употребява богати на антиоксиданти храни. Антиоксидантите като витамин С, каротеноиди и флавоноиди могат да понижат свободните радикали в тялото. По този метод те могат да предотвратят евентуално увреждане на очите.

3. Регулира равнищата на кръвната захар

Райските ябълки са храни, богати на фибри. Диетичните фибри спомагат за закъснение на абсорбцията на глюкоза и въглехидрати от червата. В резултат на това това може да предотврати скокове на глюкозата в кръвта. Ето за какво Райската ябълка е супер здравословна за хора с диабет.

Също по този начин едно проучване демонстрира, че бета-каротинът, присъстващ в Райската ябълка, понижава риска от диабет. ( 5 )

Други биоактивни молекули като флавоноиди, танинова киселина и антоцианин също оказват помощ за понижаване на риска от диабет. Тези биоактивни молекули предотвратяват оксидативния стрес в тялото. Тези фактори способстват за по-здраво тяло и по-нисък риск от диабет.

4. Подобрява здравето на кожата

Райската ябълка намира приложение като лек за кожни проблеми. Като пъпки, белези, петна, неравномерна пигментация и екзема. Това качество се дължи на неговите противовъзпалителни свойства, антиоксиданти и биоактивни съединения, присъстващи в Райската ябълка.

Някои проучвания демонстрират, че те могат да предотвратят инфектиране на кожата заради увреждане от слънцето. ( 6 )

Антиоксидантите оказват помощ за попречване на клетъчни увреждания, породени от свободните радикали и UV светлина. Следователно това може да забави стареенето на кожата и да предотврати ранните бръчки.

Антиоксидантите също по този начин обезпечават постоянен звук на кожата, като понижават тъмните петна. Тези петна могат да бъдат породени от акне и леки пострадвания по кожата. Следователно можете да постигнете постоянен загар на кожата, като употребявате антиоксиданти върху кожата си. Редовната приложимост може да докара до понижаване на акнето, белези и зачервяване.

5. Намалява възпалението

Райските ябълки са превъзходен източник на антиоксиданти като витамин С. Освен това те съдържат огромно количество витамин А и флавоноиди. Тези съединения са противовъзпалителни. Това значи, че оказват помощ за понижаване на възпалението в нашето тяло. Възпалението е предпазен механизъм на тялото за битка с инфекциите.

Проучванията демонстрират, че антиоксидантите като витамин С работят посредством понижаване на протеините в тялото ни, които предизвикват инфектиране. ( 7 )

Продължителното инфектиране може да докара до артрит, диабет и сърдечни болести. Ето за какво е значимо да се употребяват противовъзпалителни храни.

6. Противоракови свойства

Райска ябълка има мощни противоракови качества. Те могат да понижат растежа и разпространяването на доста типове рак.

Например, едно проучване допуска цитотоксичните резултати на екстрактите от Райска ябълка върху клетъчните линии на колоректален рак. ( 8 )

Следователно това значи, че биоактивните съединения в Райската ябълка могат да убият тези ракови кафези и да предотвратят разпространяването им.

Това събитие се дължи на високите количества антиоксиданти и биоактивни съединения, присъстващи в Райската ябълка.

Тези съединения стопират клетъчния цикъл в раковите кафези, което води до клетъчна гибел. По този метод Райската ябълка демонстрира обещаващи качества против образуването и разпространяването на рак.

Как се яде райската ябълка

Райските ябълки са доста повсеместен плод, който човек може да яде по няколко метода. Например, можете да ги ядете сурови със семената и ципата им или да ги отстраните.

Освен това можете да ги добавяте към десерти, салати, солени храни и печени произведения. Възможна е изработката на сладко от райска ябълка.

Вижте това видео, което демонстрира образно по какъв начин се яде райска ябълка:

Райска ябълка противопоказания

Не се предлага потреблението на райска ябълка рано заран на празен корем, тъй като може да аргументи признаци като гадене и повръщане.

Също по този начин не яжте райска ябълка късно през нощта. Яденето на храни като райска ябълка късно през нощта също може да докара до скок в кръвната захар. В резултат на това това ще усили силата в тялото и ще докара до влошен сън.

Едно изследване демонстрира, че яденето на доста сушени божествен ябълки води до чревни блокажи. Освен това, яденето на доста райска ябълка може да аргументи диария, отичане на корема, газове или запек. ( 9 )

Райската ябълка може да реагира с типове медикаменти.

Например лекарство за високо кръвно налягане, което забавя съсирването на кръвта. Проучванията демонстрират, че райската ябълка може да промени времето за съсирване на кръвта. ( 10 )

Затова не яжте райска ябълка дружно с тези медикаменти или се консултирайте се с вашия доктор.

Колко типа божествен ябълки има?

Както споменахме, има няколко разновидността на Райска ябълка, които се разграничават по мярка, усет и, несъмнено, цвят. Азиатските сортове са известни като Фую и Хачия

Наричат ги още ​​японска райска ябълка, китайска райска ябълка или райска ябълка Каки заради връзката им с дървото на Diospyros kaki.

Какъв е усетът на райската ябълка?

 Вкуса постоянно се разказва, като сладостен с нотки на мед. Разбира се усетът е друг при обособените сортове.

Вкусът на Фую е сходен на яденето на ябълка, само че с по-пикантен усет, който е по-близък до тиква, с някои нотки на канела и индийско орехче.

Отглеждане на дърво райска ябълка вкъщи

Райските дървета са релативно лесни за развъждане и поддържане заради тяхната толерантност към разнообразни почвени условия. Дърветата с пъпки нормално дават най-хубави резултати, само че домашните градинари могат да употребяват семена за засаждане.

Ако решите да отглеждате свое лично, не забравяйте да засадите дървото си на налично място с доста слънчева светлина и да знаете кой тип райска ябълка отглеждате.

Американските райска ябълка изискват както мъжки, по този начин и женски цветя, така като не се самоопрашват. Азиатските райска ябълка, въпреки това, се самоопрашват и не изискват повече от едно дърво, с цел да даде плод.

Въпреки това, азиатските и американските дървета не могат да се опрашват кръстосано, тъй че се уверете, че знаете тъкмо какво засаждате в задния си двор.

Често задавани въпроси

За какво е потребна райската ябълка?
Яденето на Райска ябълка може да усъвършенства здравето на сърцето, очите и кожата. Освен това те могат да оказват помощ за попречване на риска от рак, диабет и сърдечни болести.
Райска ябълка по какъв начин се яде?
Просто я разрежете и яжте вътрешността, наподобяващ яйчен крем, с лъжица. Кората също е годна за консумация.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР